• Απαιτούμενη εμπειρία

  Open Water και πάνω

 • Μέγιστο βάθος

  12 μ.

 • Αξιοθέατα

  Σταλαγμίτες/Σταλακτίτες, σημεία με γλυκό νερό, χρωματιστά σφουγγάρια, θαλάσσια ζωή, Οστά ελεφάντων, Κρυστάλλινα νερά

 • Ορατότητα

  Εξαιρετική (20-40μ.)

 • Θερμοκρασία

  19-26 C

 • Πρόσβαση

  Φουσκωτό σκάφος

Η Σπηλιά των Ελεφάντων είναι ένα υποθαλάσσιο καταδυτικό σημείο, εκπληκτικής ομορφιάς, η οποία συνοδεύεται από μία μοναδική ιστορία που μπορούν να την απολαύσουν έμπειροι ή μη δύτες.

Η σπηλιά πήρε το όνομά της  από τα απολιθώματα ελεφάντων που βρέθηκαν μέσα σε αυτή και ανήκουν στο είδος Έλεφας Χανίενσις ( από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων) και η ηλικία τους υπολογίζεται στα 50-60 χιλιάδες χρόνια.  Μαζί με τα απολιθώματα των ελεφάντων βρέθηκαν και απολιθώματα ελαφιών,  αλλά και ελαφιών νάνων. Η σπηλιά είναι μαγική και η φυσική της διακόσμηση με άσπρους κα κόκκινους σταλαγμίτες και σταλακτίτες δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο περιβάλλον.

Αυτή η εντυπωσιακή κατάδυση είναι αδιαμφισβήτητα ένα ταξίδι στον χρόνο και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Ελάτε μαζί μας για μία ανεπανάληπτη εμπειρία!

Η σπηλιά των ελεφάντων αποτελείται από ασβεστολιθικούς σχηματισμούς της μεσοζωικής περιόδου.  Η είσοδος της  σπηλιάς έχει ύψος 9 μέτρων και πλάτος 6 μέτρων.  Βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της  θάλασσας και σε αυτήν καταλήγει κάποιος μέσω μιας σήραγγας 40 μέτρων.  Η υπάρχουσα σπηλιά έχει 125 μέτρα μήκος, και ένα μέσο πλάτος 25 μέτρων, όπου συναντάται ο βασικός και μεγαλύτερος θάλαμός της.  Το βάθος του νερού στη σπηλιά κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι 4 μέτρα.  Μελέτες που έγιναν σε ιζήματα δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι η σπηλιά βρισκόταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αέρας μέσα στην σπηλιά είναι καθαρός και η ορατότητα τόσο υποβρύχια όσο και εντός της σπηλιάς είναι εξαιρετική, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους δύτες να απολαύσουν  τη μοναδική σύνθεση της σπηλιάς αλλά και τα απολιθώματα των ελεφάντων που έχουν ενσωματωθεί πλέον στα βράχια της.

Αρχαιολογικά στοιχεία

Η σπηλιά των ελεφάντων ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν κολυμβητή που έκανε snorkeling το 1999.  Η Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας ανέλαβε το 2000 την εξερεύνηση του σπηλαίου όπου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ελεφάντων (χαυλιόδοντες, δόντια και σπόνδυλοι) και ελαφιών.  Τα απολιθώματα ανήκουν σε τρείς ενήλικες ελέφαντες και δύο νεαρούς.  Το συγκεκριμένο είδος είναι σημαντικά διαφορετικό από αυτά της Αφρικής ή της Ινδίας, καθώς οι Έλεφας Χανίενσις είχαν ύψος τρία πόδια (περίπου ένα μέτρο), παχύτερα κόκαλα και πιο ογκώδες σώμα.

Τα απολιθωμένα οστά των ελαφιών έχουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ανήκουν σε κανονικού μεγέθους ελάφια αλλά και σε ελάφια νάνους (30 εκατοστά).

Μία προσέγγιση για την εξαφάνιση των ελεφάντων στην περιοχή έχει να κάνει με την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού ελαφιών, η οποία μείωσε σημαντικά την ποσότητα του φαγητού που αντιστοιχούσε στους ελέφαντες.

Κάντε Κράτηση Τώρα Κάντε Κράτηση Τώρα